Zakwas z buraków własnej roboty – najlepsze lekarstwo na anemię i brak energii

12 262 033

Ostatnia morfologia znów pokazała u mnie lekko obniżone wyniki, wskazujące na zagrożenie anemią. A w tym momencie jest to dla mnie bardzo niewskazane, bo spodziewam się dziecka. Suplementacja żelaza już na początku ciąży? Bardzo chciałam tego uniknąć. Zresztą mój lekarz prowadzący wcale nie sugerował takiej opcji, za co jestem mu wdzięczna. Ale postanowiłam, że trzeba zacząć działać – sięgając po naturalne sposoby na anemię. Natura daje nam tyle bezcennych możliwości, że nie ma sensu bez potrzeby faszerować się „zdrowiem” w tabletkach. A doskonałą metodą na uniknięcie anemii, a także jej skuteczne leczenie jest zakwas z buraków domowej roboty.

Zakwas z buraków i jego niesamowite właściwości zdrowotne

O pozytywnych właściwościach buraków słyszał chyba każdy. W powszechnej świadomości istnieją jako doskonałe remedium na anemię. Większości z nas buraki kojarzą się z tartą wersją do obiadu i barszczem czerwonym. Okazuje się jednak, że można z nich robić również wspaniałe kiszonki, które dodatkowo „wyciągają” z buraka wszystko to, co w nim najcenniejsze.

Co dobrego kryje w sobie burak? Sprawdźmy. Pamiętajmy, że wszystko to (a nawet więcej) będzie miał w sobie również zakwas z buraków!

Buraki to prawdziwa kopalnia witamin i substancji mineralnych. Wśród nich znajdziemy witaminę C, kwas foliowy, witaminę A, witaminę B1, witaminę B6, magnez, żelazo, wapń, mangan, miedź, potas, kobalt i liczne antyoksydanty. Mimo iż burak nie należy do najlepiej przyswajalnych źródeł żelaza, ma nieocenione właściwości krwiotwórcze. Odpowiada za to wspomniany wcześniej kobalt, który wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Natomiast witaminy z grupy B wzmacniają naczynia krwionośne. Obecność kwasu foliowego pozwala obniżyć poziom homocysteiny, redukując zagrożenie chorobami serca. Co więcej, buraki to doskonały sposób na obniżenie ciśnienia krwi i normalizację poziomu cholesterolu. Powinny po nie sięgać osoby zagrożone anemią lub na nią chorujące, a także osoby cierpiące na nowotwory. Owszem, burak nie leczy raka, ale doskonale wzmacnia organizm w walce z poważną chorobą.

zakwas buraczany

Zakwas buraczany – dlaczego warto go pić?

Burak to samo zdrowie, ale spożywanie go w odpowiedniej formie pozwala w pełni wydobyć jego właściwości zdrowotne. Całą pełnię zalet tkwiących w tym niepozornym warzywie znajdziemy w zakwasie buraczanym. Gdy na początku ciąży okazało się, że moje wyniki morfologii są nieco obniżone, przygotowała go dla mnie moja mama. Jestem jej za to bardzo wdzięczna, bo w tamtym czasie czułam się naprawdę źle – osłabiona i zmęczona. I choć smakiem zakwas nie powalił mnie na kolana (to rzecz gustu), to już po kilku dniach poczułam przypływ energii i lepszego samopoczucia.

Dlaczego zakwas jest jeszcze zdrowszy niż świeże buraki?

Sok ze świeżych buraków zawiera wiele cennych składników, ale to właśnie w zakwasie kumuluje się wszystko, co w buraku najlepsze. Dlaczego zakwas z czerwonych buraków jest jedną z najzdrowszych form spożywania tego warzywa?

  • należy go grupy kiszonek, które wspaniale oddziałują na ludzki organizm, stanowiąc naturalny probiotyk
  • w procesie kiszenia zwiększa się ilość witaminy C, która wzmacnia układ krwionośny i zwiększa przyswajanie żelaza
  • obecny w zakwasie z buraków kwas mlekowy wzmacnia system immunologiczny i wspomaga procesy detoksykacji
  • kiszone buraki i zakwas jeszcze skuteczniej poprawiają trawienie, obniżają ciśnienie krwi i regulują cholesterol
  • zakwas z buraków jest lepszym energetykiem niż wszystkie chemiczne wynalazki ze sklepowych półek razem wzięte
  • kiszone buraki poprawiają stan flory bakteryjnej jelit, dzięki czemu organizm dużo skuteczniej wchłania niezbędne substancje odżywcze
  • mają właściwości zasadotwórcze i doskonale odkwaszaja organizm

W zakwasie znajdziemy więc wszystko to, co cenne w burakach i… jeszcze więcej! Wiele osób chwali smak tego specyficznego napoju. Mi osobiście nie do końca on odpowiada, ale ze względu na walory zdrowotne zakwasu zamierzam go pić regularnie. Na zdrowie!

Przepis na zakwas z buraków

Niewątpliwą zaletą zakwasu buraczanego jest to, że niezwykle łatwo go przygotować. Proces fermentacji trwa oczywiście od 5 do nawet 9 dni, ale już bez naszego większego udziału. W co musimy się zaopatrzyć, aby zrobić domowy zakwas z buraków własnej roboty?

Składniki:

  • około 3 kg buraków
  • czosnek (około półtora główki)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • około 6 l wody
  • 3 łyżki stołowe soli

Wykonanie:

  1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na około 2 centymetrowe plastry.
  2. Pokrojone warzywa wkładamy do naczynia z kamionki, metalu lub szkła – moja mama wkładała je do dużych szklanych słojów.
  3. Pomiędzy burakami umieszczamy liść laurowy, ziele angielskie i ząbki czosnku przekrojone na pół.
  4. Do przegotowanej wody dodajemy sól. Gdy powstały płyn będzie już chłodny, dodajemy go do buraków.
  5. Zwróćmy uwagę na to, aby wszystkie buraki były pod wodą.
  6. Przykrywamy naczynie (naczynia) – pokrywką, ściereczką lub papierem (moja mama użyła papieru i zakwas się udał, ale lepiej użyć ściereczki lub pokrywki).
  7. Buraki powinny stać w ciepłym miejscu przez około 5-7 dni. Można poczekać kolejne 2 dni, aby wzmocnić smak zakwasu.
  8. Po tym czasie przecedzamy zakwas, przelewamy do słoików i przechowujemy w lodówce.

Sól i czosnek powinny uchronić zakwas przed ewentualnym powstaniem pleśni. Nie mylmy jednak z pleśnią białej piany, która może się pojawić w zakwasie – zbierzmy ją tylko łyżką i… czekajmy dalej, aż zakwas z buraków będzie gotowy. Pamiętajmy, że możemy go przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

Jak dawkować zakwas buraczany?

Osobiście wypijam dwa razy dziennie po pół szklanki zakwasu, w tym jedna porcja na czczo, przed śniadaniem. I naprawdę czuję efekty tej kuracji. Szklanka zakwasu dziennie to optymalna dawka lecznicza. Profilaktycznie możemy spożywać pół szklanki. Jeśli mamy cukrzycę, skonsultujmy picie soku z kiszonych buraków z lekarzem. Tak na wszelki wypadek, bo z pewnością nie są one aż tak niebezpieczne dla osób chorych na cukrzycę jak na przykład gotowane buraki. Proces fermentacji sprawia bowiem, że zawartość cukru w burakach staje się niższa.

Zakwas z buraków to naprawdę doskonała metoda na wzmocnienie organizmu i anemię. Sprawdzam ją właśnie na własnej skórze i jestem pod wrażeniem efektów. Jeśli szukacie dodatkowych sposobów na problemy z anemią, możecie zajrzeć do tekstu Jak leczyć anemię domowymi sposobami? Moje metody na podniesienie poziomu żelaza we krwi.

You might also like More from author

  • Dorota Dec

    I jak idzie kuracja? ?

  • Do zakwasu jeszcze nie dojrzałam, ale pijam soki na bazie buraka. Kiedyś, żeby zabić smak buraka musiałam dodawać kilogramy innych owoców i warzyw, dziś wystarczy mi jabłko i jestem ultrahappy! Szczęśliwego rozwiązania !

  • Wow! Uwielbiam buraki, więc tym bardziej się cieszę, że ma tyle pozytywnych właściwości! Jeszcze nigdy nie robiłam zakwasu, ale czuję się zachęcona, aby spróbować 🙂

  • W postaci barszczu i buraczków do drugiego dania pochłaniam je w każdej ilości, od dawna wiem jaka w nich drzemie siła. 😉

  • Sandra Kurzawa

    Kiedys tez mialam niezbyt dobre wyniki i codziennie pilam sok z burakow. Samo zdrowie

  • Również zakwas robię sama w domu. To takie proste i tak niewiele kosztuje 🙂 A buraki uwielbiam w każdej postaci

  • Małgorzata Maria Lubrant

    A ja dziś wypiłam kilka łyków takiego kupnego ze zdrowej żywności i po kilku godzinach przegoniło mnie dokładnie..Znaczy skończyło się biegunką.., ale o dziwo skończyło się na jednym pobycie w WC..

    • Mimo wszystko nie mam zaufania do sklepowych zakwasów, nawet jeśli są sprzedawane w sklepach ekologicznych. Ale z drugiej strony – taka indywidualna reakcja organizmu na buraki jest możliwa, spotkałam się z tym. Mam nadzieję, że u Ciebie była to jednorazowa sytuacja. Polecam samodzielne wykonanie zakwasu i ponowną próbę wypicia niewielkiej ilości – wierzę, że będzie ok. 🙂

  • Ewa Kaszyńska

    Robię ten zakwasy i jest on… bardzo smaczny, dużo bardziej od soku 🙂

    • Zgadzam się! Mi 100% sok z buraków wręcz trudno jest przełknąć (nad czym ubolewam, ale na szczęście można dodawać do niego jabłko, marchewkę itp.). Za to chłodny, lekko musujący zakwas piję już teraz z wielką przyjemnością. 🙂 Chociaż fakt, że na początku musiałam trochę przekonać się do jego smaku.

  • Zbigniew Zibi

    Co zrobić bo u mnie po 4 dniach pojawiła się biała pleśń?
    [URL=http://www.bilder-upload.eu/show.php?file=b86eb2-1531145509.jpg][IMG]http://www.bilder-upload.eu/thumb/b86eb2-1531145509.jpg[/IMG][/URL] https://uploads.disquscdn.com/images/af159d4a709b996476e1c3b710d4f4574d97c4a4e3f1a281698dedb8997ac98c.jpg

Close