Zioła na obniżenie cukru – 7 ziół, które wzmocnią trzustkę i pomogą w walce z cukrzycą

3 8 696

Cukrzyca to prawdziwa plaga współczesności i jedna z najgroźniejszych chorób niezakaźnych. Zachorowania na cukrzycę stanowią cenę, jaką płacimy za „rozwój” cywilizacji. Możemy kupić więcej jedzenia, jednak jest ono coraz gorszej jakości. Wielkie koncerny wzbogacają się, oszczędzając na składnikach produktów – faszerują je cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym i szkodliwymi utwardzonymi tłuszczami. Aby zatrzymać ten szaleńczy bieg ku utracie zdrowia, musimy sięgnąć po naturalną, zdrową żywność. Zioła na obniżenie cukru nie wyleczą co prawda choroby, ale mogą spowolnić jej rozwój i złagodzić skutki. Potrafią być również ważnym elementem profilaktyki przeciwcukrzycowej. Istnieją szczególne rośliny, które stanowią ogromne wsparcie w leczeniu cukrzycy – o ich skuteczności świadczą badania naukowe.

Siła ziół – wzmacniają trzustkę i obniżają cukier

Jakie zioła na cukrzycę są szczególnie godne polecenia? Wybór jest szeroki. Idealnym rozwiązaniem jest samodzielny zbiór i stworzenie „domowego punktu zielarskiego”, jednak nie każdy ma taką możliwość. Ogranicza nas czas i warunki, w jakich żyjemy (mieszkanie w blokach, z dala od natury nieskażonej spalinami). Na szczęście w aptekach i sklepach zielarskich – również internetowych – można znaleźć większość roślin, które za chwilę polecę.

Zioła na obniżenie cukru – pomocne w walce z cukrzycą

Poniżej prezentuję Wam zestawienie ziół, które zgodnie z wynikami badań naukowych są skuteczne w walce z cukrzycą i pomagają obniżyć poziom cukru we krwi. Warto włączyć wybrane z nich do swojej diety, aby odkryć niesamowitą siłę ich działania.


  • KOZIERADKA POSPOLITA – elementem wykorzystywanym w leczeniu cukrzycy jest nasienie kozieradki. Badania wykazały, że podawanie zwierzętom zmielonych nasion kozieradki, wyciągów wodnych lub frakcji błonnikowej z surowca powodowało wyraźny spadek poziomu glukozy we krwi. Równie obiecujące wyniki uzyskano u ludzi, zarówno u chorych na cukrzycę typu 1, jak i typu 2. Inne badania pokazały znaczne podniesienie poziomu insuliny we krwi u szczurów, którym przez 14 dni podawano wyciąg z nasion kozieradki. Kozieradka nie tylko wpływa pozytywnie na wyrzut insuliny i poziom cukru we krwi, ale też poprawia parametry dotyczące cholesterolu i trójglicerydów.

  • RUTWICA LEKARSKA – rutwica lekarska to roślina z rodziny motylkowatych, która działa hipoglikemicznie, a więc wykazuje zdolność obniżania poziomu cukru we krwi. Odpowiedzialny jest za to prawdopodobnie jej składnik o nazwie galegina, a także związki chromu.  Wyciągi z rutwicy były podawane chorym już w okresie średniowiecza. Ziele rutwicy jest szczególnie pomocne w leczeniu cukrzycy typu 2, a dodatkowo ma działanie moczopędne.

  • FASOLA POSPOLITA (OWOCNIA FASOLI) – fasola to nie tylko wartościowe źródło białka i główny składnik popularnej „fasolki po bretońsku”. Warto wiedzieć, że naowocnia fasoli jest uważana za roślinną insulinę. Działanie lecznicze mają pozbawione nasion, wysuszone strąki, które są popularnym składnikiem ziołowych mieszanek stosowanych w walce z cukrzycą. Owocnia fasoli obniża poziom cukru we krwi i działa przeciwcukrzycowo, co potwierdzają przedkliniczne badania naukowe. Podobnie jak rutwica lekarska, wykazuje również działanie moczopędne.

  • LUCERNA SIEWNA – jest to zioło od dawna wykorzystywane w medycynie ludowej, nie tylko w leczeniu cukrzycy, ale również alergii, anemii czy zaburzeń pracy jelit. Badania naukowe wykazały wpływ lucerny siewnej na obniżenie poziomu glukozy we krwi, a także jej aktywność podobną do działania insuliny.

  • MORWA BIAŁA – również ta roślina wykazuje działanie przeciwcukrzycowe i wspomagające trzustkę. Częścią wykorzystywaną w ziołolecznictwie jest liść. Badania naukowe wykazały, że składnikiem, który czyni morwę białą skuteczną w walce z cukrzycą jest obecny w liściach i korze związek o nazwie 1-deoksynojirimycyna (DNJ), obniżający poziom glukozy we krwi. Co ciekawe, u pacjentów biorących udział w badaniach nastąpiła nie tylko poprawa glikemii, ale również profilu lipidowego.

  • ZNAMIĘ KUKURYDZY – kukurydza może być z powodzeniem wykorzystywana nie tylko w celach kulinarnych, a więc w postaci popularnych kolb z nasionami. Cenne są również znamiona kukurydzy, które w medycynie ludowej były i są stosowane jako remedium na obniżoną krzepliwość krwi, reumatyzm czy stany zapalne dróg moczowych oraz gruczołu krokowego. Badania wykazują również działanie przeciwcukrzycowe znamion kukurydzy, choć jest to nieco słabiej udokumentowane niż w przypadku pozostałych wymienionych roślin. Wykazano jednak skuteczność znamion w terapii powikłań związanych z cukrzycą, takich jak retinopatia czy nefropatia.

  • CYNAMONOWIEC CEJLOŃSKI – surowcem leczniczym jest kora młodych gałązek, pozbawiona kory pierwotnej. Cynamon to zatem nie tylko aromatyczna, smaczna przyprawa, którą znamy ze sklepów. Cynamonowiec cejloński wykazuje działanie hipoglikemiczne, szczególnie przy regularnym stosowaniu, co potwierdzają badania naukowe. Zaobserwowano znaczny spadek poziomu glukozy u chorych na cukrzycę typu 2, a także przedłużony efekt działania hipoglikemicznego. Zaleca się stosowanie cynamonu w ramach profilaktyki przeciwcukrzycowej, w przypadku zmniejszonej tolerancji glukozy, a także w terapii wspomagającej  leczenie cukrzycy.

Wymienione zioła są szczególnie przydatne w walce z cukrzycą typu 2, a także niezwykle skuteczne w profilaktyce przeciwcukrzycowej. Wspomagają trzustkę, obniżają poziom cukru we krwi i często zwiększają wytwarzanie insuliny. Pomagają praktykować zdrowy styl życia.

Pamiętajmy jednak – szczególnie jeśli cierpimy na choroby przewlekłe – o skonsultowaniu terapii ziołowej ze specjalistą. Zioła na obniżenie cukru są prawdziwym skarbem natury, ale należy je stosować z rozwagą. Ich siła jest na tyle duża, że mogą wchodzić w interakcje z lekami, nie tylko przeciwcukrzycowymi. Ich stosowanie zawsze wymaga dokładnej analizy naszego stanu zdrowia i przyjmowanych aktualnie specyfików.

Źródła, z których korzystałam podczas tworzenia artykułu:

Małgorzata Kania, Natalia Derebecka, Surowce roślinne w cukrzycy typu 2, Postępy Fitoterapii 2/2010, s. 76-84.

Elżbieta Rudkowska, Andrzej Smutkiewicz, Małgorzata Han-Marek, Zioła w terapii wspomagającej leczenie cukrzycy, Postępy Fitoterapii 3/2006, s. 155-162.

Temat cukru i produktów obniżających poziom glukozy we krwi poruszałam również w tekście Czy cukier powoduje raka? 10 zdrowych produktów obniżających poziom cukru we krwi. Zapraszam do lektury!

 Zdjęcie: www.freeimages.com

You might also like More from author

  • Irena Żak | bionatura.info.pl

    Świetny wpis. Życzę wszystkim chorym na cukrzycę aby trafili na tak cenne dla siebie podpowiedzi.

  • Natalia

    Osobiście uwielbiam dodawać zioła do każdej potrawy. Nie mówię tu akurat o cukrzykach, ale o osobach, które dbają również o linię. Zioła świetnie przyśpieszają metabolizm 😉

  • ModaNaZdrowie idr24

    Interesujący wpis nie tylko dla osób chorych na ckurzycę!
    Zioła powinny towarzyszyć każdemu w życiu codziennym! Są świetnym afrodyzjakiem i nadają potrawą niepowtarzalny smak i zapach !

Close