Co jeść, by pozbyć się objawów hashimoto i odzyskać zdrowie? Recenzja książki Izabelli Wentz

0 2 929

Znasz stan, gdy organizm całym sobą sygnalizuje, że coś jest nie tak, a wtóruje mu Twoja psychika? Tak w telegraficznym skrócie można opisać objawy choroby Hashimoto. Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy to schorzenie, które może dotknąć każdego z nas, zwłaszcza kobiety. Pisze się o nim coraz więcej, ale wciąż brakuje jasnych i klarownych wytycznych dotyczących jego leczenia. Książka „Co jeść, by pozbyć się objawów hashimoto” Izabelli Wentz to jedna z nielicznych pozycji, które dają prawdziwy konkret i realną nadzieję dla osób chorych. Pokazuje, jak ogromna jest lecznicza siła pożywienia i jak wiele w walce o zdrowie zależy od nas samych. Jest to pierwsza książka dotycząca tej choroby, jaka trafiła w moje ręce – i od razu strzał w dziesiątkę. Po jej przeczytaniu wiem o hashimoto wszystko, co powinien wiedzieć każdy pacjent i jego najbliżsi.

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto? Najlepszy przewodnik dla osób chorych

Izabella Wentz, farmaceutka, naukowiec i autorka książek, stworzyła niesamowity kulinarny przewodnik dla osób cierpiących na tę chorobę. Zapalenie tarczycy typu Hashimoto zdiagnozowano u niej w 2009 roku, po blisko dziesięciu latach (!) od pojawienia się pierwszych objawów. Poinformowano ją jednocześnie, że jedyną metodą kuracji jest podawanie leków, a dokładnie hormonów tarczycy. Te jednak nie usunęły większości uciążliwych objawów, więc Izabella – z prawdziwie detektywistycznym zacięciem – zaczęła drążyć temat. Czy chorzy na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy rzeczywiście skazani są na życie z masą przykrych i odbierających siły dolegliwości? Czy faktycznie można im zaproponować wyłącznie farmakoterapię i nie ma dla nich żadnego innego ratunku? Szybko okazało się, że istnieje rozwiązanie, która potrafi nie tylko załagodzić, ale nawet usunąć objawy choroby, doprowadzając pacjenta do remisji. Kluczem okazała się modyfikacja stylu życia, a przede wszystkim gruntowna zmiana diety.

Czym jest choroba Hashimoto i jakie są jej objawy? Co czuje osoba chora?

Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy to choroba trudna, podstępna i nieprzewidywalna. Ma wiele twarzy, a ich wspólnym mianownikiem jest jedno – utrata sił, energii i chęci do życia. Autorka opisuje takie objawy, które dotknęły ją osobiście, jak depresja i przewlekłe zmęczenie, zespół jelita drażliwego, refluks, alergie, wahania nastrojów i emocji, wypadanie włosów i suchość skóry oraz zespół cieśni nadgarstka. Pacjenci, u których zdiagnozowano chorobę wskazują również na takie dolegliwości, jak nadmierna senność, dojmujące uczucie zimna, przewlekły kaszel, bóle i sztywność stawów, bóle mięśni, nieregularne miesiączki i problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi. Lista objawów jest imponująca i można ją rozwijać niemal w nieskończoność. A objawy pojawiają się i narastają zazwyczaj na wiele lat przed postawieniem diagnozy. Pacjent zaś cierpi i jest bezradny wobec swojego cierpienia. Nierzadko traktowany jest jako hipochondryk – przez lekarzy, znajomych i bliskich.

izabella wentz

Jak zdiagnozować autoimmunologiczne zapalenie tarczycy typu Hashimoto?

Książka „Co jeść, by pozbyć się objawów hashimoto” jest doskonałym źródłem wiedzy na temat samego schorzenia – zwłaszcza dla laika, który wcześniej nic na jego temat nie wiedział. Izabella Wentz pomaga czytelnikowi przejść całą trudną ścieżkę walki z Hashimoto – od diagnozy, poprzez zmianę diety i stylu życia, aż po utrzymanie pozytywnego stanu remisji. Zastosowanie się do zawartych tutaj wskazówek ułatwia zmagania z chorobą i sprawia, że pacjent nie czuje się osamotniony w tej batalii. Autorka bazuje na własnych doświadczeniach i doświadczeniach tysięcy osób chorych. W swoich dociekaniach postanowiła sięgnąć do źródeł i znaleźć przyczyny swojej choroby. Ogromną wartością tego poradnika są dla mnie informacje na temat diagnostyki zapalenia tarczycy typu Hashimoto. Ta zaś stanowi problem nawet dla samych lekarzy. Czytając książkę, dowiadujemy się, że niezbędne jest nie tylko badanie poziomu hormonu TSH, często zlecane przez lekarzy pierwszego kontaktu i dające nierzadko fałszywy obraz stanu zdrowia, ale również badanie przeciwciał przeciwtarczycowych, FT3 i fT4 oraz USG tarczycy czy biopsja cienkoigłowa.

A co po diagnozie? Okazuje się, że nie jesteśmy bezradni w walce z Hashimoto, bo wiele przyczyn źródłowych możemy z łatwością usunąć. Choć przyjmuje się, że jest to choroba nieuleczalna, autorka dowodzi własnym przykładem, że możliwy jest powrót do zdrowia, znaczna poprawa wyników, a nawet regeneracja tkanki tarczycy. Na jakie źródła choroby Hashimoto wskazuje Izabella Wentz? Znajdują się wśród nich niedobory mikro- i makroelementów, niedobory składników odżywczych oraz enzymów trawiennych, obciążenie organizmu toksynami, nadwrażliwość pokarmowa na pewne składnikizespół nieszczelnego jelita oraz infekcje układu pokarmowego. Wiele z tych przyczyn można usunąć poprzez zmianę sposoby odżywiania i odkrycie uzdrawiającej mocy jedzenia.

Lecznicza siła pożywienia, czyli uzdrów swój organizm, zmieniając dietę

Izabella Wentz posiłkuje się swoimi własnymi doświadczeniami i jest przez to niezwykle wiarygodna. Towarzyszy czytelnikowi w jego podróży po zdrowie, zachowując jednak świadomość, że każdy pacjent jest inny i ma inne potrzeby. Nie daje ryby, ale wędkę, zachęcając czytelnika do odnalezienia własnych przyczyn źródłowych choroby. Przedstawione przez nią plany dietetyczne to prawdziwe bogactwo inspiracji i konkretnych wskazówek w postaci przepisów kulinarnych i diet.

Autorka nie skupia się na liczeniu kalorii, ale na tym, by dieta była zdrowa, naturalna i pełna wartości odżywczych. Prezentuje czytelnikowi trzy stworzone przez siebie plany żywieniowe. Są to dieta intro u źródła, dieta paleo u źródła oraz dieta autoimmunologiczna paleo u źródła. Otrzymujemy też informacje na temat niezbędnych w walce z chorobą suplementów i enzymów trawiennych, a także produktów, które są szczególnie pomocne osobom chorym, takich jak zielone koktajle warzywne, kiszonki i inne produkty fermentowane, bulion z kości, buraki, warzywa kapustne, kurkuma i wiele innych.

Którą dietę proponowaną przez autorkę warto wybrać? To kwestia indywidualna, ale czytelnik dostaje wsparcie w tym wyborze i nie jest pozostawiony sam sobie. Dieta intro u źródła zawiera najmniej ograniczeń i wyklucza mniejszą ilość potraw niż pozostałe plany. Jeśli jej zastosowanie doprowadzi nas do remisji, nie musimy wprowadzać dalszych restrykcji. Jeśli jednak objawy nie ustępują, można iść dalej i dodawać kolejne modyfikacje, stosując dietę paleo u źródła i dietę autoimmunologiczną paleo u źródła (ta ostatnia jest najbardziej restrykcyjna, ale warto podjąć ten wysiłek, jeśli wymaga tego nasz stan zdrowia).

choroba hashimoto

Przywróć swojemu ciału poczucie bezpieczeństwa i odzyskaj zdrowie

Bardzo pozytywnie oceniam fakt, że przedstawione plany żywieniowe różnią się stopniem zaawansowania, a czytelnik może wybrać to, co będzie dla niego najbardziej odpowiednie. Ważnym elementem każdego z programów żywieniowych dostępnych w książce jest wyłączenie z diety produktów wywołujących nadwrażliwość i reakcję układu odpornościowego, która można prowadzić do uszkodzenia tarczycy. Absolutnie odrzuca się też wszystko, co sztuczne, przetworzone, pełne konserwantów i utwardzanych tłuszczy, a także ogranicza ilość węglowodanów prostych.

Izabella Wentz podchodzi do leczenia Hashimoto w sposób wnikliwy i holistyczny. Zaleca pacjentom sprawdzenie, czy nie cierpią na niedobory takich witamin i minerałów, jak selen, cynk, magnez, witamina D, witamina B12, a także czy nie brakuje im ferrytyny (jest to białko magazynujące w organizmie żelazo). Wśród najczęstszych produktów, które szkodzą osobom z Hashimoto wymienia gluten, nabiał, soję, cukier i alkohol. Ważne jest też oczyszczenie z toksyn całej przestrzeni, w której żyjemy. Wszechobecna chemia i często występujące grzyb i pleśń również mogą powodować negatywną reakcję układu odpornościowego. A stąd jesteśmy o krok od zagrożenia chorobą autoimmunologiczną, w której organizm atakuje swoje własne tkanki.

Autorka docenia wagę diety i uważa ją za najważniejszy element walki z Hashimoto, ale zwraca uwagę na to, że mogą istnieć inne przyczyny choroby, takie jak infekcje czy zatrucie toksynami. To rozsądne podejście, dalekie od nie tak rzadkiego zachłystywania się „jedynymi słusznymi metodami terapii”.

Jak powinieneś się odżywiać, chorując na Hashimoto? Książka kucharska pełna smaków i kolorów

Najbardziej kolorową i apetyczną częścią tej pozycji jest książka kucharska. Każdy z przepisów został przetestowany przez autorkę i jej bliskich i skonsultowany z wykwalifikowanymi kucharzami i dietetykami. Znajdziemy tu takie zdrowe pyszności, jak kremowy serek z nerkowców, zupa marchewkowo-gruszkowa z imbirem, łódeczki z awokado z indykiem i papryką, mięsne muffiny z syropem klonowym, warzywa truflowe czy lody cytrynowo-bananowe. Podział książki na dania podstawowe, koktajle i napoje, zupy i gulasze, dania główne czy słodycze ułatwia wprowadzenie ich do diety. Przy każdym z przepisów znajdujemy oznaczenie tego, w jakim planie żywieniowym można go stosować. Izabella Wentz stawia na potrawy szybkie, łatwe do przygotowania i takie, które można zrobić w większej ilości, na zapas. Wspólnie z czytelnikiem chce zaoszczędzić jego czas i ułatwić mu dojście do zdrowia i stanu remisji.

Z ogromnym zainteresowaniem przeczytałam, jak sama autorka radzi sobie z pracą, stosowaniem diety i życiem rodzinnym (jest żoną i młodą matką). Izabella Wentz poświęca na gotowanie niedzielne popołudnie, przygotowując potrawy na cały tydzień. Gotując kilka dań naraz, maksymalnie wykorzystuje dostępną przestrzeń, czas i akcesoria kuchenne. W książce znajdziemy zresztą osobny rozdział, w którym czytelnik dowiaduje się, jak ułatwić sobie życie, stosując odpowiednie urządzenia kuchenne, naczynia i organizując swoją kuchnię. Przykład? Stosowanie szklanych i drewnianych naczyń i sztućców, co pozwala ograniczyć ilość toksyn, z jakimi mamy styczność, a które szczególnie szkodzą osobom z Hashimoto. Ważne akcesoria kuchenne to także wolnowar, blender wysokoobrotowy czy wyciskarka do owoców. Zgadzam się z autorką, że warto w nie zainwestować – to inwestycja w zdrowie, która niezwykle szybko się zwraca.

Dlaczego książkę „Co jeść, by pozbyć się objawów hashimoto” powinien przeczytać każdy z nas?

Nie będzie przesadą, jeśli napiszę, że „Co jeść, by pozbyć się objawów hashimoto” Izabelli Wentz to książka dla każdego. Obok osób ze zdiagnozowaną chorobą istnieje szereg pacjentów bez diagnozy. A każdy z nich ma bliskich, którzy również potrzebują wskazówek, jak wspomagać ukochaną osobę w walce z tym trudnym przeciwnikiem. Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy może ujawnić się niezależnie od wieku, więc tak naprawdę wielu z nas może w przyszłości zmierzyć się z tym wyzwaniem. To wszystko sprawia, że ta pozycja powinna być obowiązkowym elementem biblioteczki wszystkich osób chcących żyć zdrowo, naturalnie i z szacunkiem dla swojego ciała. Tym bardziej, że wiele porad w niej zawartych ma charakter uniwersalny i należy po prostu do zasad zdrowego stylu życia. Poradnik dr Izabelli Wentz może być wspaniałym wiosennym prezentem dla samego siebie lub bliskiej osoby, na której zdrowiu i samopoczuciu nam zależy – gorąco polecam!

Premiera książki odbędzie się już 24 kwietnia, a zakupić ją możecie TUTAJ, korzystając z promocyjnej ceny.

Źródło zdjęcia nr 2: www.goodmorningsmoothie.com

You might also like More from author