Natka pietruszki i jej właściwości zdrowotne + przepis na napar z natki pietruszki

2 29 594

Natka pietruszki to roślina, bez której nie wyobrażam sobie wiosennego, letniego i jesiennego stołu. O ile samą pietruszkę jadam najczęściej w formie warzywnej „wkładki” do zupy, to jej nać stanowi ważny element mojej diety. W dzieciństwie wydawała mi się zupełnie zbędnym dodatkiem do obiadu, po latach zaś odkryłam jej niezwykłe zdrowotne właściwości. Kocham ją za to, że jest równie smaczna i zdrowa zarówno w wersji świeżej, jak i mrożonej. I za to, że nawet późną jesienią można ją jeszcze wydobywać spod pierwszego śniegu. Teraz, u progu czerwca, obficie posypuję nią kanapki, dodaję ją do jarzynówki i… wszędzie, gdzie tylko się da!

Natka pietruszki – niepozorna, lecz pełna właściwości zdrowotnych

Właściwości zdrowotne naci pietruszki można wymieniać w nieskończoność. Choć nie każdy lubi jej specyficzny, nieco ostry smak, warto przemycać ją do swojej diety – choćby w niewielkich ilościach. Co takiego ma w sobie natka pietruszki i jak wpływa na nasze zdrowie?

  • Jest źródłem żelaza – tym samym wspomaga leczenie anemii i poprawia parametry morfologii krwi. Nać pietruszki jest źródłem żelaza niehemowego, a więc gorzej przyswajalnego niż to obecne w mięsie (żelazo hemowe). Jednak dzięki obecności w natce witaminy C, żelazo to potrafi się całkiem nieźle wchłaniać. Najlepszym pomysłem w walce z anemią jest dodawanie natki pietruszki do produktów pochodzenia zwierzęcego. Zapewniamy sobie wtedy uderzeniową dawkę żelaza, która naprawdę dobrze się przyswaja.
  • Zawiera ogromną ilość witaminy C – 100 g natki zawiera aż 178 mg witaminy C – więcej niż pomarańcze, kiwi czy cytryna! Średnie zapotrzebowanie na witaminę C to w przypadku dorosłej osoby 70-80 mg na dobę (choć wielu specjalistów zaleca większe dawki). Natka pietruszki potrafi więc w skuteczny sposób dostarczyć nam tej niezbędnej dla życia witaminy, a przy okazji poprawić wchłanianie żelaza przez organizm.
  • Ma działanie moczopędne – spożywanie natki pozwala usunąć z organizmu nadmiar wody i zredukować obrzęki. Dodatkowo nać pietruszki usprawnia przepływ krwi przez nerki i wspiera leczenie kamicy nerkowej.
  • Odtruwa i oczyszcza organizm – obecne w natce substancje usprawniają procesy trawienne, zapobiegają wzdęciom i wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.
  • Poprawia odporność – natka pietruszki dostarcza całego kompleksu witamin i minerałów w bardzo dużych ilościach. Dzięki temu zwiększa ogólną wydolność organizmu, czyniąc go odpornym na choroby. Natka jest źródłem nie tylko żelaza i witaminy C, ale również kwasu foliowego, magnezu, wapnia, cynku, manganu, potasu czy miedzi.
  • Naturalnie odświeża oddech – wystarczy przez 5 minut żuć kilka listków świeżej natki, aby pozbyć się przykrego zapachu z ust. Szybko i w naturalny sposób. Pamiętajmy jednak, że przyczyn brzydkiego oddechu warto szukać u źródeł. Nać pietruszki jedynie doraźnie usuwa problem, choć trzeba przyznać, że robi to bardzo skutecznie.
  • Jest źródłem polifenoli – polifenole to naturalne przeciwutleniacze, które zapobiegają schorzeniom cywilizacyjnym, takim jak nowotwory czy choroby układu krążenia. Nać zawiera aż 13 600 mg polifenoli w 100 g! Jej spożywanie to niezawodny sposób na zachowanie zdrowia.
  • Łagodzi bóle menstruacyjne – dzięki właściwościom rozkurczającym pozytywnie wpływa na mięśnie macicy, usprawnia przebieg miesiączki i pomaga zmniejszyć związane z nią dolegliwości.
  • Poprawia wzrok, stan skóry, włosów i paznokci – obecność dużej ilości witamin (również A i K) oraz minerałów sprawia, że pietruszka ma pozytywny wpływ na ogólną „urodę naszego ciała”. Nie ma w tym nic dziwnego – organizm, któremu dostarczamy takiej bomby witaminowej, pięknieje.

Przepis na napar z natki pietruszki

Natkę pietruszki możemy dodawać do kanapek, zup, ziemniaków, a także robić koktajle i soki z dodatkiem natki. Świetnym pomysłem jest również pesto z natki pietruszki. Ja jednak chciałabym polecić Wam napar z natki pietruszki – uniwersalny sposób na detoks organizmu, który pomaga również w walce z anemią. Dla mnie jest to szczególnie ważne, bo niski poziom żelaza dokucza mi co jakiś czas przez niemal całe moje życie.

Jak przygotować napar z natki pietruszki?

  • gromadzimy składniki: pęczek natki pietruszki, wodę (około pół litra) i opcjonalnie miód oraz cytrynę (w zależności od preferencji smakowych)
  • natkę dokładnie myjemy pod strumieniem zimnej wody i siekamy, pozbywając się grubszych łodyżek
  • zalewamy pietruszkę wrzątkiem i parzymy pod przykryciem około 10 minut
  • gdy napar wyraźnie ostygnie, przecedzamy go
  • dodajemy pół łyżeczki miodu i kilka/kilkanaście kropli cytryny
  • tak przygotowany napar pijemy w dawkach podzielonych, 2-3 razy dziennie

Napar z natki pietruszki pozwala skorzystać z jej prozdrowotnych właściwości wszystkim tym, którzy nie przepadają za specyficznym smakiem naci i nie lubią dodawać jej do kanapek czy zup. Dzięki temu, że nie gotujemy natki, a jedynie ją parzymy, nie pozbywamy się tak wielu witamin i minerałów, jak podczas długotrwałego gotowania.

Natka pietruszki – gdzie ją kupić, jak hodować?

Natka pietruszki to wdzięczna roślina, którą możemy hodować nie tylko w przydomowym ogródku, ale również na parapecie, czerpiąc z jej zdrowotnych właściwości przez cały rok. Spotkałam się niedawno w jednym z marketów w z natką pochodzącą z zagranicy (nazwy kraju nie pamiętam) – dla mnie to pomyłka! Jeśli brak nam czasu na samodzielną hodowlę, kupujmy nać pietruszki wyłącznie na targu, u sprawdzonych sprzedawców i z uprawy ekologicznej. Korzeń pietruszki do uprawy parapetowej również powinien pochodzić ze sprawdzonego źródła.

Ważne: Powinniśmy ograniczać ilość zjadanej natki, jeśli mamy problemy z nerkami. Jednak również w przypadku w pełni zdrowych osób warto dbać o urozmaicenie. Wszystko, co zjadane w nadmiarze, może działać mniej lub bardziej negatywnie. Dotyczy to również zdrowych produktów, takich jak natka pietruszki.

Ale niech nie zabrzmi to jak sugestia, aby pietruszki nie jeść. To cudowna roślina, której pozytywny wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Warto jeść ją zarówno dla zdrowia, jak i dla smaku.

Osoby, które szukają dodatkowych sposobów na wzmocnienie organizmu i walkę z anemią, zachęcam do przeczytania tekstów o zbliżonej tematyce:

Jak poprawić wchłanianie żelaza? 10 naturalnych, skutecznych i zdrowych sposobów

Zakwas z buraków własnej roboty – najlepsze lekarstwo na anemię i brak energii

Jak leczyć anemię domowymi sposobami? Moje metody na podniesienie poziomu żelaza we krwi


Źródła:

http://www.czytelniamedyczna.pl/3918,zwiazki-polifenolowe-w-owocach-i-warzywach.html

Zdjęcie główne: Iva Villi/www.freeimages.com

You might also like More from author

  • Sida Acuta

    a jakis domowy sposob na dostareczenie magnezu?

    • Te informacje pojawią się w jednym z dwóch najbliższych wpisów. 🙂 Ale na początek polecam jak najmniej przetworzoną dietę (aby magnezu dodatkowo nie wypłukiwać) i naturalną multiwitaminę – pyłek pszczeli (pity codziennie przez dłuższy czas). I oczywiśce „magnezową klasykę”, jak pestki dyni czy kasza gryczana.