Nie daj się rakowi, czyli wspieranie organizmu zdrową dietą – recenzja książki

0 1 580

Istnieje wiele poradników dietetycznych, które poruszają temat profilaktyki raka. O wiele mniej jest jednak takich, które mówią, jak powinniśmy się odżywiać już w trakcie choroby. Tę lukę doskonale wypełnia publikacja „Nie daj się rakowi”, którą proponuje Wydawnictwo M. Autorkami książki są Maria Brzegowy, Magdalena Maciejewska-Cebulak oraz Katarzyna Turek, wykwalifikowane dietetyczki. Kto i dlaczego powinien ją przeczytać?

Czy istnieje dieta na raka i czy żywność może leczyć?

Tak zwana „dieta na raka” to jedno z kluczowych haseł, jakie znajdziemy na wielu portalach, forach internetowych i blogach poświęconych zdrowiu. Czy rzeczywiście istnieją produkty, które mogą wyleczyć poważną chorobę? Autorki pozycji „Nie daj się rakowi” dalekie są od propagowania alternatywnych, „cudownych” środków leczniczych, które miałyby zlikwidować istniejący już nowotwór. Stworzony przez nie poradnik to rzetelne kompendium wiedzy na temat diety, która wspomaga leczenie choroby nowotworowej i wzmacnia organizm.

Ponieważ jednak największa siła tkwi w profilaktyce, w pierwszej części książki znajdziemy informacje na temat żywności, która odpowiednio zmniejsza lub zwiększa ryzyko zachorowania. Z przedstawionej wiedzy jasno wynika, że odpowiedni sposób odżywiania może znacznie oddalić od nas ryzyko choroby. Wiedza merytoryczna została wzbogacona zestawem przydatnych przepisów kulinarnych, bogatych w produkty chroniące przed rakiem.

Nie daj się rakowi, czyli dieta w chorobie nowotworowej

Rdzeń książki stanowi jednak dieta w chorobie nowotworowej. Zapoznając się z publikacją, czytelnik przekona się, że odpowiednie żywienie jest nie mniej ważne niż zastosowana przez lekarzy terapia. Bolączką wielu chorych jest niedożywienie, które osłabia organizm i utrudnia powrót do zdrowia. Książka pokazuje, jak uniknąć niebezpiecznej utraty wagi, przemycając do posiłków odpowiednie produkty. Przekonujemy się, że odpowiednia dieta wzmacnia organizm i pozwala na skuteczniejsze leczenie i remisję choroby.

Przydatne porady znajdzie tutaj praktycznie każda osoba chora na raka. Autorki uwzględniły w swoich rozważaniach nie tylko różne rodzaje nowotworów, ale też takie czynniki, jak rodzaj zastosowanej terapii, współistniejące choroby czy preferencje smakowe chorych. Wiele uwagi poświęca się przy tym takim nowotworom, jak rak żołądka, trzustki i jelit, a także rak piersi czy górnego odcinka przewodu pokarmowego.

Odpowiednie odżywianie – nieodzowna pomoc w walce z rakiem

Autorki poruszają temat w sposób dokładny i rzetelny. Mowa jest między innymi o sposobie odżywiania po wyłonieniu stomii, a także o diecie w trakcie i po radioterapii, chemioterapii i hormonoterapii. Czytelnik dowiaduje się, jak walczyć przy pomocy żywności z takimi skutkami choroby i leczenia, jak wymioty, biegunki czy jadłowstręt. Plusem książki jest to, że porusza wątki, które dla zdrowych osób stanowią często pewne tabu, a wśród chorych budzą niepotrzebny wstyd i lęk. Warto dodać, że niemal każdy rozdział wieńczą przepisy, które w pomysłowy sposób wzbogacają dietę w zdrowe i odżywcze składniki.

Znajdziemy tu również informacje na temat doustnych suplementów pokarmowych, które nierzadko ratują osoby chore przed skrajnym niedożywieniem. Autorki starają się również łamać mity żywieniowe, które krążą wśród chorych i ich bliskich. Jedyną rzeczą, z jaką się nie zgadzam, jest dosyć ostra krytyka diety dr Ewy Dąbrowskiej. Owszem, nie nadaje się ona dla osób z zaawansowanym nowotworem, ale nie sposób odmówić jej niezwykłego, leczniczego wpływu na ludzki organizm.

Czy polecam swoim czytelnikom książkę „Nie daj się rakowi”?

Rak już dawno przestał być chorobą, o której mówi się wyłącznie szeptem i z wielkim lękiem. Coraz większa liczba zachorowań sprawia, że każdy z nas powinien zachować czujność i zadbać o profilaktykę. Nawet jeśli problem choroby nowotworowej nie dotknął nas samych, wielu z nas ma osoby chore w swoim otoczeniu. To wszystko sprawia, że warto sięgnąć po książkę „Nie daj się rakowi”, korzystając z zawartych w niej przepisów i porad dotyczących diety. Polecam tę książkę wszystkim chorym na raka i ich bliskim. Ale nie tylko, bo zawarte w niej informacje z pewnością zainteresują każdą osobę, która chce żyć zdrowo i oddalić od siebie ryzyko choroby.

Nie daj się rakowi! Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej, Maria Brzegowy, Magdalena Maciejewska-Cebulak oraz Katarzyna Turek, Wydawnictwo M.

You might also like More from author