Miód gryczany – kopalnia cennej rutyny i ratunek dla układu krążenia

2 8 625

Miód od wieków stanowi prawdziwy skarb medycyny ludowej i naturalnej. Nie tylko osładza życie, ale jest również bezcennym i skutecznym produktem leczniczym. Miód wspomaga walkę z chorobami układu oddechowego, wzmacnia odporność, układ krążenia czy układ moczowy. Moim ostatnim odkryciem jest miód gryczany, który dzięki ogromnej zawartości rutyny wspiera prawidłowe działanie serca. Jeszcze więcej zyskujemy, łącząc go z pyłkiem pszczelim – na końcu tego tekstu znajdziecie przepis na napój pełen zdrowia z miodu gryczanego i pyłku pszczelego.

Miód gryczany – bogactwo rutyny i ratunek dla naczyń krwionośnych

Miód to doskonała alternatywa dla cukru. Lubię go dodawać choćby do zdrowych kulek jaglanych, które stanowią pyszną fit przekąskę. Nie sprawdzałam jeszcze, jak w przypadku kulek z kaszy jaglanej sprawdza się miód gryczany, ale gdy użyję go w tym celu, na pewno Wam o tym napiszę. Z dzieciństwa pamiętam również świeży chleb smarowany miodem – prawdziwy rarytas dla małego łasucha!

Przez długie lata miód gryczany nieco odstraszał mnie swoim ciemnobrązowym kolorem i ostrym, dosyć wyrazistym smakiem. Jako dziecko wolałam sięgać po mocno skrystalizowany miód rzepakowy, a także słodkie i smaczne miody akacjowy i lipowy. Być może wraz z wiekiem zmienił mi się nieco gust, bo obecnie miód gryczany wydaje mi się całkiem smaczny. Ale nie to jest najważniejsze – kluczowe są jego właściwości zdrowotne, które czynią z niego jeden z najbardziej wartościowych miodów.

Stres, miażdżyca i utrata sił witalnych? Poznaj siłę miodu z gryki 

Jak wygląda miód, który pochodzi z gryki? Przede wszystkim można go uznać za najciemniejszy ze wszystkich dostępnych miodów. Miód, który obecnie mam w domu tworzy grube, sporej wielkości kryształy. Łączę go z pyłkiem pszczelim – dzięki temu pyłek zyskuje przyjemny, lekko słodki smak.

Dlaczego warto docenić miód gryczany? Uwagę przykuwa przede wszystkim jego wpływ na serce. Jest to szczególnie ważne nie tylko dla osób z chorobami układu krążenia, ale również dla ludzi narażonych na stres. Miód gryczany wzmacnia, uszczelnia i oczyszcza naczynia krwionośne. Wpływ na to ma wysoka zawartość rutyny – wyższa niż w innych gatunkach miodu.

Kto powinien regularnie spożywać miód gryczany?

Miód gryczany ma na tyle wszechstronne właściwości zdrowotne, że właściwie powinien spożywać go każdy z nas (o ile oczywiście nie cierpi na alergię). Niewielka ilość miodu spożywana regularnie, każdego dnia, potrafi mieć realny wpływ na zdrowie. Ważna jest konsekwencja.

Jakie choroby i zaburzenia leczy kuracja miodem gryczanym?

  • miód gryczany wspomaga leczenie anemii, szczególnie tej spowodowanej niedoborem żelaza
  • wysoka zawartość rutyny wpływa na syntezę witaminy C w organizmie, wzmacniając organizm
  • miód z gryki przyspiesza gojenie ran oraz wspiera leczenie złamań i urazów wewnętrznych
  • jest bezcenny dla osób, które chorują na miażdżycę, nadciśnienie i inne choroby układu krążenia
  • oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne, zwiększając ich elastyczność
  • miód gryczany odtruwa organizm, usuwając z niego ołów i inne szkodliwe, toksyczne substancje
  • poprawia działanie systemu immunologicznego i wzmacnia odporność
  • dzięki zawartości magnezu dodaje energii oraz poprawia koncentrację i pamięć
  • obok miodu spadziowego jest najbardziej wartościowym z miodów – zawiera najwięcej witamin i pierwiastków, takich jak fosfor, żelazo, potas, magnez, miedź, cynk czy krzem (są one dodatkowo świetnie przyswajane przez organizm)
  • poprawia metabolizm i redukuje problemy z trawieniem, wzdęcia oraz biegunki.

Miód gryczany jest szczególnie polecany osobom starszym, sportowcom i dzieciom (jeśli tylko uda się je przekonać do jego wyrazistego smaku). Oczywiście w przypadku pierwszego spożycia miodu zalecana jest ostrożność i weryfikacja, czy na pewno nie jesteśmy uczuleni.

Leczniczy i wzmacniający napój z pyłku pszczelego i miodu gryczanego

Obecnie piję go praktycznie każdego dnia, rano i po południu. To zastrzyk energetyczny, który znacząco poprawił moją morfologię w ostatnim trymestrze ciąży. Po rozwiązaniu planuję zrobić przerwę w kuracji (jest ona wskazana), ale z pewnością jeszcze nieraz wrócę do picia tej niesamowitej mikstury, która zawsze daje mi mnóstwo energii i sił do działania.

Receptura jest niesamowicie prosta. Wystarczy, że zaopatrzymy się u dobrego pszczelarza w pyłek pszczeli (więcej o zdrowotnych właściwościach pyłku przeczytacie tutaj) oraz słoik miodu gryczanego. Następnie przygotowujemy:

  • pół szklanki lekko ciepłej, przegotowanej wody
  • 1 czubatą łyżeczkę pyłku pszczelego
  • pół płaskiej łyżeczki miodu gryczanego

Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie ponownie mieszamy i wypijamy. Na zdrowie! Idealna pora na spożycie napoju to rano, na czczo. Ja piję taką mieszanką 1, 2 lub 3 razy dziennie – w zależności od tego, czy zależy mi na działaniu leczniczym czy profilaktycznym. Po maksymalnie 3 miesiącach należy jednak zrobić przynajmniej miesięczną przerwę w spożywaniu mikstury.

Ważne: najlepiej przechowywać miód gryczany w temperaturze maksymalnie 10°C, ponieważ pozytywnie wpływa to na jego krystalizację.

Miód gryczany to prawdziwy królewicz wśród innnych miodów. Warto przekonać się do jego specyficznego smaku i wprowadzić go do swojej diety na stałe. Zyska na tym nasze zdrowie – nie tylko serce, ale cały organizm.

You might also like More from author

  • Pyłek pszczeli to najlepszy superfood. Powinniśmy zacząć doceniać nasze Polskie superfoods, bo mamy ich sporo!

    • Najzupełniej się zgadzam co do pyłku. Piję go od kilku lat, zawsze pomaga, dodaje energii. Nie ma chyba lepszego polskiego superfood niż pyłek pszczeli – jest skuteczniejszy niż wszystkie sztuczne multiwitaminy razem wzięte.